Environmental Studies Practice Test 01


Dear Student,

CGS Coaching is presenting brand new Practice Test for Environmental Studies (पर्यावरणीय अध्ययन) which includes 15 questions from Content and Pedagogy.

Environmental Studies (पर्यावरणीय अध्ययन)

Q.1 – Which of the given options are environmental concerns?

(i) Conservation of water

(ii) Disposal of waste

(iii) Increase of population

A. (i) and (ii)

B. (i)

C. (ii) and (iii) 

D. (i), (ii) and (iii)

Q1. निम्नलिखित विकल्पों में से कौन-से पर्यावरणीय मुद्दे हैं?

(i) जल संरक्षण

(ii) कचरा निस्तारण

(iii) जनसँख्या वृद्धि

A. (i) and (ii)

B. (i)

C. (ii) and (iii)

D. (i), (ii) and (iii)

Q.2 – Indian States along with coast of Bay of Bengal is-

A. Chhattisgarh, Telangana and Jharkhand

B. Kerala and Karnataka

C. West Bengal, Odisha and Andhra Pradesh

D. Maharashtra, Gujarat and Goa

Q. 2 – बंगाल की खाड़ी के तट के साथ लगे भारतीय राज्य हैं-

A. उड़ीसा, छत्तीसगढ़ और आंध्र प्रदेश

B. तमिलनाडु, केरल, कर्नाटक और आंध्र प्रदेश

C. पश्चिमी बंगाल, उड़ीसा और आंध्र प्रदेश

D. महाराष्ट्र, गुजरात और गोवा

Q.3 – EVS is an integration of

A. Ecology, Virology and Science 

B. Science and Social Studies

C. Science, Social Studies and Environmental Education

D. Environmental Science and Social Studies

Q.3 – ई वी एस एकीकरण है

A. पारिस्थितिकी, विषाणुविज्ञान और विज्ञान का

B. विज्ञान और सामाजिक अध्ययन का

C. विज्ञान, सामाजिक अध्ययन और पर्यावरण शिक्षा का

D. पर्यावरण विज्ञान और सामाजिक अध्ययन का

Q.4 – The male and female of which of the following birds resemble each other?

A. Bulbul 

B. Koel

C. Sparrow

D. Sun-bird

Q.4 – निम्नलिखित में से कौन-से पक्षी के नर व मादा दिखने में समान होते हैं ?

A. बुलबुल

B. कोयल

C. गौरैया

D. मधुखोरा

Q.5 – Environmental studies aims at developing

A. Understanding local environmental issues 

B. Understanding global environmental issues

C. Develop positive attitude towards environment

D. All of the above

Q.5 – पर्यावरण अध्ययन का उद्देश्य है

A. स्थानीय पर्यावरण मुद्दों के प्रति समझ उत्पन्न करना

B. वैश्विक पर्यावरण मुद्दों के प्रति समझ उत्पन्न करना

C. पर्यावरण के प्रति सकारात्मक दृष्टिकोण उत्पन्न करना

D. उपरोक्त सभी

Q.6 – Which of the following is not a grassland food chain?

A. Insect, Frog, Snake

B. Rabbit, Fox, Lion

C. Planktons, Fish, Whale

D. Mouse, Snake, Hawk

Q. 6 – निम्नलिखित में से कौन सी खाद्य श्रृंखला घासीय मैदान की नहीं है

A. कीट, मेंढक, साँप

B. खरगोश, लोमड़ी, शेर

C. प्लावक, मछली, व्हेल

D. चूहा, साँप , गिद्ध

Q.7 – Insectivorous plants grow on soil which is deficient in

A. Nitrogen

B. Carbon

C. Sulphur

D. Potassium

Q. 7 – कीटभक्षी पादप जिस मृदा में उगते हैं, उसमें कौन-सा तत्व नहीं होता?

A. नाइट्रोजन

B. कार्बन

C. सल्फर

D. पोटैशियम

Q.8 – The primary rainbow appears after the rain is due to

A. The reflection of light from rain drop

B. The total internal reflection of sun rays by small drops

C. The diffraction of rain drops

D. The double refraction by rain drops

Q. 8 – प्राथमिक इंद्रधनुष की रचना वर्षा के पश्चात दिखाई देती है, क्योंकि

A. बूंदों में परावर्तन होता है

B. छोटी बूंदों द्वारा सूर्य की किरण का पूर्ण आतंरिक परावर्तन होता है

C. बूंदों में विवर्तन होता है

D. बूंदों में द्विअपवर्तन होता है

Q.9 – The fifth largest planet is

A. Mars

B. Venus

C. Earth

D. Saturn

Q. 9 – पाँचवाँ सबसे बड़ा ग्रह है

A. मंगल

B. शुक्र

C. पृथ्वी

D. शनि

Q.10 – In which State the Mid Day Meal scheme was first introduced?

A. Tamil Nadu

B. Andhra Pradesh

C. Haryana

D. Punjab

Q. 10 – किस राज्य में मिड डे मील योजना सर्वप्रथम शुरू की गई थी ?

A. तमिलनाडु में

B. आंध्र प्रदेश में

C. हरियाणा में

D. पंजाब में

Q.11 – Which of the following is not a Fundamental Right?

A. Right to strike

B. Right against exploitation

C. Right to equality

D. Right to freedom of religion

Q. 11 – निम्न में से कौन सा ‘मौलिक अधिकार’ नहीं है

A. हड़ताल करने का अधिकार

B. शोषण के विरुद्ध अधिकार

C. समानता का अधिकार

D. धार्मिक स्वतंत्रता का अधिकार

Q.12 – Which group shows viral disease?

A. Cholera and Polio

B. Typhoid and Cold

C. Chicken Pox and Polio

D. Polio and Tuberculosis

Q. 12 – विषाणु जनित रोग हैं

A. हैजा और पोलियो

B. टाइफाइड और जुकाम

C. छोटी माता और पोलियो

D. पोलियो और क्षयरोग

Q.13 – Brass is made up of

A. Zinc and copper

B. Zinc and tin

C. Copper and aluminium

D. Aluminium and tungsten

Q. 13 – पीतल बना होता है

A. ज़िंक और कॉपर से

B. ज़िंक और टिन से

C. कॉपर और एलुमिनियम से

D. एलुमिनियम और टंगस्टन से

Q.14 – All of the following are indicative of the general approach to be followed for EVS in primary classes except from

A. Concrete to Abstract

B. Simple to Complex

C. Local to Global

D. Abstract to Concrete

Q. 14 – प्राथमिक कक्षाओं में पर्यावरण अध्ययन के लिए निम्नलिखित सभी सामान्य उपागमों का अनुपालन किया जाना है,केवल इसे छोड़कर

A. मूर्त से अमूर्त

B. सरल से कठिन

C. स्थानीय से वैश्विक

D. अमूर्त से मूर्त

Q.15 – Aanchal frequently asks probing and imaginative questions in her class. By doing so, she aims at improving

A. Observational skills

B. Emotional skills

C. Thinking skills

D. Speaking skills

Q. 15 – आँचल अपनी कक्षा में गहन जांच-पड़ताल वाले और कल्पनापरक प्रश्न पूछती है। उसके द्वारा इस प्रकार करने का उद्देश्य ____ सुधार करना है।

A. अवलोकन कौशलों में

B. संवेगात्मक कौशलों में

C. चिंतन कौशलों में

D. बोलने सम्बन्धी कौशलों में

Answer Key : 1 – D, 2 – C, 3 – C, 4 – A, 5 – D, 6 – C, 7 – A, 8 – D, 9 – C, 10 – A, 11 – A, 12 – C, 13 – A, 14 – D, 15 – C

For detailed discussion of the questions, click on the link : https://youtu.be/9S8cgW0wemE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: